Skip to Content

Zetényi Csukás Ferenc: Emlék képek. Özvegy Horthy Istvánné gróf Edelsheim Gyulai Ilona élete képekben

ISBN: 
978-963-88959-7-4
Méret: 
165 x 235 mm
Terjedelem: 
80 oldal
Kiadás éve: 
2013
Gerincméret: 
5 mm
Kötésmód: 
Ragasztott
Súly: 
250 gramm
Ajánlott fogyasztói ára: 
3300 Ft
Kedvezmény: 
-46% (1500 Ft)
Kedvezményes ár: 
1800 Ft
Szállítás: 
Magyarország területén 250 Ft (a szállítási költség 675 Ft, melyből a Kiadó 425 Ft-ot átvállal)

 

Megrendelhető: hkhermanos@gmail.com

MEGJELENT!

Gróf Edelsheim Gyulai Ilona 1940. április 27-én férjhez ment a majdani kormányzóhelyetteshez, vitéz nagybányai Horthy Istvánhoz, a kormányzó idősebbik fiához.
Innentől kezdve Magyarország kormányzójának legszűkebb családi köréhez tartozott, és ez, a korszak legfontosabb magyar politikai és katonai eseményeinek, illetve vitéz nagybányai Horthy Miklós tevékenységének és életének egyik leghitelesebb szemtanújává tette őt.
Élete összefonódott a kormányzói pár életével, mind a magyarországi, mind a németországi internálás és később a portugáliai emigrációs évek ideje alatt is.
Ilona asszony, vagy, ahogyan férje kormányzóhelyettessé történt megválasztása után nevezték, a „kiskormányzóné” élete során példaértékű emberi humánumról tett tanúbizonyságot.
A második világháború éveiben ápolónőként dolgozott, a német megszállás ideje alatt üldözötteket mentett és részt vett az úgynevezett „kiugrási iroda” tevékenységében, a háború befejezése után pedig az emigrációba kényszerült idős kormányzói pár, majd később ifjabb Horthy Miklós támasza lett.
1993-ban a kormányzónak tett ígéretéhez híven, hazahozatta és Kenderesen helyeztette örök nyugalomra Horthy Miklós, Horthy Miklósné és kisebbik fiuk, ifjabb Horthy Miklós hamvait.
A magyar állam ugyanebben az évben kitüntette a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével, mely kitüntetéssel ismerték el a második világháború alatti megkérdőjelezhetetlenül pozitív szerepét, illetve később a magyar emigráció körében végzett tevékenységét.
Idős kora ellenére évente hazalátogatott és ez alatt sok őszinte barátságra tett szert nyílt és egyenes emberi magatartásával.
E könyv szerzője is közeli baráti kapcsolatba került Ilona asszonnyal és a Horthy-családdal, így az egyik legalkalmasabb személy arra, hogy Horthy Istvánné halálának szomorú apropóján emléket állítson e kötettel egy történelmi személyiségnek, egy példás életű magyar nő emlékének.

páoopjug

rsrsdfuzt

zgzftc

ztftdjo

iopuugzd

kkhgzft