Skip to Content

Délvidékről a Szent László hadosztályba. Szekeres János visszaemlékezései

ISBN: 
978-963-88959-8-1
Méret: 
165 x 235 mm
Terjedelem: 
112 oldal
Kiadás éve: 
2013
Gerincméret: 
6 mm
Kötésmód: 
ragasztott
Súly: 
197 gramm
Ajánlott fogyasztói ára: 
2400 Ft
Kedvezmény: 
-38% (900 Ft)
Kedvezményes ár: 
1500 Ft
Szállítás: 
Magyarország területén 250 Ft (a szállítási költség 675 Ft, melyből a Kiadó 425 Ft-ot átvállal)

 

Megrendelhető: hkhermanos@gmail.com

Az utolsó életben lévő csendőrök egyikének visszaemlékezéseit tarthatja a kezében az olvasó.

Szekeres János második világháborús pályafutásának eseményei számos olyan helyszínen történtek, amelyek az eddig megjelent memoárirodalomban kisebb teret kaptak. A széles közönség számára eddig a magyar királyi megszálló erők kötelékében végrehajtott műveletek, valamint az 1945 elején a Balatontól délre lezajlott harcok leginkább a száraz történeti leírásokon keresztül ismertek.

Szekeres János visszaemlékezésén keresztül képet kaphatunk arról, hogyan zajlottak egy újonc baka napjai, a kiképzés nehézségei, majd az első hadi szolgálat. Aztán már 1944-ben láthatjuk, hogy az alapvetően nem első vonalbeli küzdelemre szánt csendőralakulatok milyen nehézségekkel küzdöttek a lehengerlő fölényben lévő szovjet csapatok elleni harcokban az Alföldtől a Jászságon keresztül egészen Szlovéniáig. A visszaemlékezés mozaikjain felbukkannak névtelen csendőrök éppúgy, mint magas beosztású katonák, ahogy Szekeres Jánost sodorták magukkal az események.

A forrásközlésnél a szöveghűségre, a mondanivaló teljes továbbadására törekedtünk. Mivel a XX. századi szövegek közlésének elfogadott szabályzata nincs, ezért a Fons 2000. évi 1. számában közölt elveknek megfelelően módosításokat végeztük el. Az interjú szövegét bekezdésekre tagoltuk, a bonyolultabb szerkezeteket feloldottuk, viszont óvakodtunk a mondatbeli szavak sorrendjének radikális megváltoztatásától. A régies vagy tájszavakat érintetlenül hagyva, de a többinél a mai helyesírást alkalmazva, számos kötőszót, szó- és tagmondatismétlést kihagytunk.
Az idegen szavaknál meghagytuk a leírt formát (illetve ezek egyikét) és többnyire lábjegyzetben adtuk meg jelentésüket. A földrajzi neveket nem írtuk át, a fonetikus alakot közöltük. Az 1920 előtti Magyarország helységneveinél a jelenleg használt nevet lábjegyzetben adtuk meg. A történelmi vagy társadalmi szempontból jelentősebb szereplők biográfiai adatai mellett csak a visszaemlékezés szempontjából releváns adatokat szerepeltetünk.

Sajtó alá rendezte: Lakos Zoltán, Sőregi Zoltán, Fekete Ferenc. A megszálló erők fejezet Sőregi Zoltán munkája.