Skip to Content

2013. március 4. Előadás a hódmezővásárhelyi könyvtárban

http://promenad.hu/cikk/erdem-is-volt-a-cim-mogott-125272

Fekete Ferenc 6 év kutatómunkájának eredményeként írta meg a Vitézi Rend történetét. Mint a szerzőtől megtudtuk, dédnagyapja vitéz volt, ez adta a késztetést a könyv megírására. Fekete Ferenc a Vitézi Rendről Kovács Ferenc pedig a vásárhelyi alakulat délvidéki harcairól és hazatéréséről tartott előadásokat március 4-én a hódmezővásárhelyi Németh László Városi Könyvtárban (egyet délelőtt, egyet délután) és a HISZK Gregus Máté Tagintézményben.

 

Fekete Ferenc minden létező anyagot igyekezett elolvasni a Vitézi Rendről. Hírportálunknak elmondta, például Imrédy Béla könyvében például összesen két sor szerepel erről a témáról, és ezért végig olvasta a könyvet. Megpróbált korabeli anyagokból dolgozni, vitézi közlönyöket, újságot, almanachokat böngészett át, de mai komoly szakmai munkákból is merített.

A szerző elmondta, olyan első világháborús hősök lehettek vitézek, akik komoly hőstettet vittek végbe. Arany vitézségi éremhez, tiszteknél Lipót-rendhez, Vaskoronához, illetve a második világháborúnál más kitüntetésekhez volt kötve. A kérdésre, hogy hányan lehettek a vitézek, Fekete Ferenctől megtudtuk, az 1920 és 1945 közötti időszak adatbázisát Szentváry-Lukács János állította össze, ebben több mint 26500 név szerepel.

Kovács Ferenc előadásában néhány napra koncentrált, nevezetesen, hogy 1941. április 11-e és május 1-eje között mi történt a vásárhelyi alakulat katonáival, akik részt vettek a délvidéki hadjáratban. Ők voltak, akik felszabadították Szabadkát, és hazatérésükkor az algyői hídtól a Kossuth térig orgonaágyon, ünneplő tömeg közepette vonultak be Hódmezővásárhelyre. Kovács Ferenc kitért arra, hogyan tudósított a harcokról illetve a hazatérésről a sajtó, valamint kuriózumként az előadó korabeli fotókat is bemutatott. Természetesen szó esett a Délvidék felszabadításának egyetlen vásárhelyi hősi halottjáról, Imre Pál szakaszvezetőről, akinek sírját a Történelmi Vitézi Rend tette rendbe, és emlékét is gondozzák.

Képeink az esti könyvtári előadáson készültek, amely a nagy érdeklődés miatt pótszékes volt.

Kokovai Péter

khougx

pugsklop

éoizree

opogzfgz